понеділок, 25 листопада 2013 р.

Заняття «Вивчаємо клавіатуру»

    24 листопада в клубі «Бібліо.inter.net» відбулося заняття «Вивчаємо клавіатуру». Діти ознайомилися із клавіатурою та вчилися швидко набирати букви та цілі слова.
   Граючи у відеогру «Збери клавіатуру», учасники запам’ятовували розташування клавіш та виконували різноманітні вправи з клавіатурою.
  Під час навчання присутні робили розминки для очей, рук та всього тіла.

вівторок, 19 листопада 2013 р.

Батьківська академія


Для кожного з нас сьогодні на першому місці є сім’я – здорова, міцна та щаслива. Саме в такій сім’ї повинна виростати і виховуватися майбутнє повноцінне покоління. Тому, в рамках проекту «Поглянь у майбутнє» у бібліотеці розпочала роботу «Батьківська академія», яка в міру своїх можливостей хоче надати психологічну та інформаційну підтримку тим батькам, в яких виникають проблеми з дітьми.
   Отож, шановні відвідувачі нашої бібліотеки!
 Шляхом проведення різнопланових консультацій із спеціалістами: психологами, лікарями, вчителями, працівниками соціальних служб, ви зможете отримати відповідь на не просте запитання: «Як правильно виховати Вашу дитину?...».

Круглий стіл на тему: «Сприймайте і любіть дитину такою, як вона є»

У кожного з батьків свої погляди на виховання дитини. Тому, не випадково, в читальному залі бібліотеки 19 листопада відвідувачі «Батьківської Академії» взяли участь у круглому столі на тему: «Сприймайте і любіть дитину такою, як вона є». Під час заходу батьки мали можливість обговорити та поставити запитання психологам із Тернопільського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Сергієнко І. О. та Вольшаницькій І. Д. 
Розглядаючи конкретні ситуації, які траплялися з їхніми дітьми, батьки отримали змістовні відповіді і рекомендації по вирішенню проблем. З метою виявлення актуальних тем для наступних дискусій чи обговорень бібліотекарі провели опитування серед учасників. На завершення зустрічі присутні отримали закладки порад та побажань психологів.

понеділок, 18 листопада 2013 р.

Година спілкування «Знай свої права, дитино»


Дитинство – це найбільш безтурботна та прекрасна пора в житті кожної людини. Саме в цей період формуються фізичні та інтелектуальні здібності, знання, навики. Дітям мають бути створені всі умови для повноцінного розвитку. І дитина, і родина, у якій вона виховується, мають перебувати під правовим захистом держави. Саме тому, 20 листопада 1989 року Організація Об’єднаних Націй затвердила один важливий документ – Конвенцію про права дитини, в основу якої покладено принципи Декларації прав дитини 1959 р. В Україні ця Конвенція набула чинності з 27 вересня 1991 р. 
З нагоди Всесвітнього дня дитини, в рамках проекту «Поглянь у майбутнє» у бібліотеці було проведено годину спілкування «Знай свої права, дитино». Учасники заходу ознайомились з основними законами про права дітей та з основними положеннями Конвенції ООН про права дитини. 
  На завершення зустрічі присутні отримали пам’ятки «Кожна дитина має право» та ознайомились з літературою представленою на книжково-ілюстративній виставці «Я маю право… Кожна людина має право».


неділю, 17 листопада 2013 р.

Відкриття клубу "Мандрівка до себе"


17 листопада в інтернет-
центрі бібліотеки відбулось відкриття клубу «Мандрівка до себе». Приводом для спілкування стало відзначення 16 листопада Міжнародного дня толерантності.
Спеціаліст з соціальної роботи, Вольшаницька І. Д. з молодіжного центру «Довіра» Тернопільського обласного центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді ознайомила учнів 5 – 8 класів з поняттям «толерантність».

На початку заходу відбулось знайомство між учасниками. Кожний із дітей на аркуші паперу малював малюнок, презентуючи себе. Потім всі разом ібліотекар, психолог, діти) пограли в різноманітні ігри. Одна із них «Чим ми схожі, в якій учасники вибирали один одного за якоюсь схожою рисою, шукаючи подібність між собою.
У грі «Асоціативний ряд» діти на дошці писали риси характеру толерантної людини. Веселою вправою заходу став «Австралійський дощ», у якій учні відтворювали вітер, дощ, град. Не менш цікавою була гра «Оціни ситуацію», де дві групи дітей обговорювали ситуації зображені на картинках.
На закінчення заходу «Толерантність у сучасному житті» всі учасники сформували правила толерантності, а також обмінялись компліментами, отримавши від цього велике задоволення.



Психологічний клуб «Мандрівка до себе» чекає на своїх учасників у грудні. 
Тема обговорення: «Чи бути здоровим – вирішуєш Ти».

пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Бібліотечна соціально-психологічна служба

Бібліотечна соціально-психологічна служба є інформаційно-консультативним центром для безкоштовного надання кваліфікованої психологічної допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям із малозабезпечених і неблагополучних сімей. 



Діяльність служби включає: 
 - психолого-педагогічне консультування; 

- організацію дозвіллєво-психологічного клубу «Мандрівка до себе» (ігри, тренінги, бесіди, казкотерапії, скайп-конференції); 

- соціологічну діяльність (анкетування, тестування, опитування, інтерв’ю).

 А також до ваших послуг: 
  - телефон гарячої лінії; 

 - онлайн-консультування «Запитай у психолога?»;

 - «Скринька запитань». 

 Кожна проблема має своє вирішення! 

 Не залишайтеся з проблемами наодинці!

Заняття на тему: «Створення електронної пошти та загальні навички користування нею»

  В рамках проекту «Поглянь у майбутнє», 14 листопада в бібліотечному клубі «Бібліо.inter.net» було проведено заняття з вивчення інтернет-технологій для дітей з Обласного комунального будинку на тему: «Створення електронної пошти та загальні навички користування нею».
Однією з найвідоміших служб Інтернету є електронна пошта. Тому діти активно створювали на поштовому сервері свої поштові «скриньки». Вчилися надсилати на адресу своїх друзів електронні листи. Цього разу темою листа були «Народні свята».
 У тексті листа діти описували традиції, пов’язані із улюбленим святом, знайшли і зберегли на робочому столі комп’ютера вітальні листівки. Які відправили своїм друзям зі словами подяки. Цей захід був надзвичайно цікавим і захоплюючим, діти покинули бібліотеку в дуже 
                                                                   гарному настрої.

вівторок, 12 листопада 2013 р.

Клуб "Бібліо.inter.net"


    З відкриттям проекту «Поглянь у майбутнє» у бібліотеці почав діяти клуб «Бібліо.inter.net», який пропонує доступні кожній дитині комп’ютерні курси, а також багато інших комп’ютерних дисциплін. Сучасна людина, яка живе в умовах інформаційного суспільства, повинна вміти не тільки читати, писати, говорити, але швидко та вільно орієнтуватися у потоці усної та писемної інформації. Оновлюється освіта, вводиться нові програми, технології навчання, але головним залишається вміння вчитися самостійно знаходити інформацію, оцінювати її, обробляти, аналізувати та використовувати в повсякденному житті. 
     Отож до зустрічі у клубі. 
 Чекаємо на Вас: 
- четвер 15:00 – 18:00;
 - неділя 10:00 – 17:00.

Приймальня з прав дитини


Шановні користувачі!
В нашій бібліотеці розпочала свою діяльність Приймальня з прав дитини, яка є інформаційно-консультативним центром з надання допомоги соціально-незахищеним категоріям дітей з питань захисту їх прав та інтересів.
 Завітавши до нас, Ви зможете одержати консультації кваліфікованих фахівців, прийняти участь у правових годинах, бесідах, skype-спілкуваннях, зустрітись із працівниками правоохоронних структур, спеціалістами служби у справах дітей ТОДА, у справах сім’ї та молоді ТОДА і ін.

Звернутись до Приймальні Ви можете шляхом:

 - особистого відвідування (понеділок, середа з 10:00 – 18:00);

 - електронною поштою: chbibl@ukr.net;

- за телефонами:  23–59–48
                  43–50–50

четвер, 7 листопада 2013 р.

Проект "Поглянь у майбутнє"

   На сьогодні в українському суспільстві надзвичайно великого значення набуває інформаційна освіта для соціально-незахищеної категорії дітей. Тому, з метою надання рівних можливостей вільного доступу до сучасних інформаційних технологій та мережі Інтернет, бібліотека розпочала роботу ресурсно-інформаційного центру «Поглянь у майбутнє».

Проект включає такі напрямки:

"Приймальня з прав дитини"    
     (понеділок, середа 10:00 – 18:00);

"Бібліотечна соціально-психологічна служба"
       (вівторок, четвер 10:00 – 18:00);

"Батьківська академія"                                                   (середа 10:00 – 18:00, неділя 10:00 – 17:00);

"Клуб Бібліо.inter.net"                                                  (четвер 15:00 – 18:00, неділя 10:00 - 17:00).