понеділок, 2 червня 2014 р.

Інформаційна година «Особливості спілкування в чаті»

 Чат – це спосіб спілкування користувачів у мережі в режимі реального часу, а також програмне забезпечення, що дозволяє організовувати таке спілкування.

Комунікація відбувається у вигляді обміну повідомленнями. Учасники, читаючи висловлення на різноманітні теми, приєднуються до їх обговорення.
Мотиви відвідування чату різноманітні: знайти друзів, свою половинку, жага творчості та самовираження, провести час тощо.
Одними з найвідоміших чатів країни можна вважати такі як Фліп, Аванпорт, Біззар тощо.
Як і в більшості чатів, у спілкуванні в названому просторі є певні обмеження, за якими слідкують модератори – люди, покликані стежити за порядком. Це такий же користувач, як і всі інші, і на нього поширюються такі ж права й обов’язки (плюс додаткові), як і на звичайного користувача чату. Існує ціла система заборон, за невиконання яких може бути «кік» (від англ. kick – удар ногою) або бан (від англ. ban – заборона).
Існують наступні табу під час спілкування в чаті:
- не вживати ненормативну лексику (у повідомленнях, ніках, інформації про користувача й інших публічних місцях чату) і слова, які ображають присутніх у чаті, а також сховану нецензурну лайку (заміна однієї або більше літер у нецензурних словах іншими буквами або символами);
- плагіат ніків (nick, nickname – прізвисько) – особисте, переважно вигадане ім’я, котрим називаються користувачі Інтернету в різноманітних чатах, форумах, менеджерах. Плагіатом є використання в чаті ніків, підібраних таким чином, щоб бути максимально схожими на інші, свого роду – підробка. Остаточне рішення про плагіат на той або інший нік виносить модератор;
- пропаганда насильства, націоналістичних і політичних гасел, перекручень;
- флуд (flood — потік, потоп) – просто мутний потік нісенітниць, що заполонив комунікаційний простір;
- рекламувати що-небудь;
- підбурювати чатлан (тих, хто спілкується в чаті) до конфліктів, створюючи прецеденти для масових порушень правил чату;
- зловживати верхнім регістром символів.
Однак, слід зауважити, що кожен чат містить свою систему заборон, які можуть каратися іншими методами.
Письмове інтернет-мовлення дуже часто користується смайлами (cмайлик, смайл (англ. smiley), емотікон (англ. emoticon), емотіконка, емоціон – це ідіограма, яка відображає емоцію), через які користувачі висловлюють своє емоційне ставлення до когось або чогось. Таким чином, невеликим текстом, набором символів висловлюється певна емоція.
У ході заняття для дітей було проведено детальний інструктаж про особливості спілкування в чатах. Діти ознайомились із заборонами та обмеженнями у процесі спілкування з віртуальними співрозмовниками. Також вони мали змогу обрати співбесідника із кола своїх знайомих чи друзів для приватної переписки.
Учасники заходу ще раз переконалися в тому, що чат є способом задовольнити потребу в спілкуванні тоді, коли сказати нічого. Чати не є нічим принципово новим, вони виступають масштабною імітацією спілкування.

Немає коментарів:

Дописати коментар