вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Форум батьків "Коло думок"


В неділю, 26 жовтня, у нашій бібліотеці відбувся підсумковий форум «Коло думок». Своїми враженнями від проекту «Поглянь у майбутнє» ділились учасники «Батьківської академії», у рамках якої протягом року було проведено низку цікавих бесід, тренінгів та консультацій на різну тематику. Неодноразово до участі в проекті було залучено фахівців різних галузей науки: психологів, юристів, медиків, педагогів.


Саме у «Батьківській академії» рідні та близькі люди наших читачів отримували кваліфіковану консультацію з того чи іншого питання, ділились власними проблемами, спільно із працівниками книгозбірні шукали виходи із різних ситуацій. Найбільш цікавими на думку батьків були теми: «Батьки та діти. Стосунки та проблеми»; «Почуйте голос вашої дитини» та «Життя без шкідливих звичок». Наскільки ефективними і корисними були ці заходи, учасники проекту описали у своїх відгуках:


неділю, 26 жовтня 2014 р.

Тестування «Малюнок сім`ї»



Сім`я! Яке красиве слово! Воно нагадує нам ласкавий голос матері і дбайливо-застережливу суворість батька. Не дарма кажуть, що «сім`я - це семеро таких як я». І, справді, якщо придивитись, - в родині всі чимось подібні одне до одного: зовнішністю, голосом, поведінкою…


Що ж означає сім`я для читачів нашої книгозбірні? – З`ясувати це вирішили представники бібліотечно-психологічної служби, які запросили дітей до участі у цікавому тестуванні – «Малюнок сім`ї». «Озброївшись»  олівцями, фломастерами а також аркушами паперу, учасники тесту приступили до малювання. Особливість цієї психологічної методики полягає у тому, що дитина сама вирішує, кого і як зображати, і яку кольорову гамму використовувати при цьому.

Кульмінацією заходу став психологічний аналіз дитячих робіт. Так, юні читачі із величезною цікавістю слухали розповідь бібліотекаря Ірини Маруняк, яка по черзі характеризувала родини, зображені на малюнках. Діти також підтверджували, спростовували та коментували усе почуте, робили перші власні спроби психологічного аналізу.

четвер, 23 жовтня 2014 р.

Круглий стіл "Твоя життєва позиція" (презентація книги Л. Белей "Ім'я дитини в українській родині")


Бібліотечна соціально-психологічна служба продовжує досліджувати найбільш віддалені та потаємні куточки людської душі. Цього разу зустріч за круглим столом відбулась поза межами книгозбірні - у Тернопільському обласному комунальному будинку для дітей шкільного віку. Спільно із вихованцями закладу, бібліотекарі обговорили надзвичайно цікаву тему – вплив імені на життєву позицію та долю людини.

На початку бесіди, бібліотекар Ірина Маруняк розповіла дітям про історію дослідження людського імені,  а також поцікавилась у присутніх, чи знають вони щось цікаве про власне ймення. Як виявилось, більшість учасників заходу навіть не здогадувались про те, що характер, доля і навіть усе життя людини може залежати лише від декількох простих літер. Відтак, із допомогою ведучої, школярі по черзі дізнавались про походження та значення свого імені, а потім усі разом - весело та емоційно дискутували, шукали схожості й відмінності  між почутим та реальністю.
Увазі присутніх також було презентовано книгу Любомира Белея «Ім`я дитини в українській родині», яка неодмінно в майбутньому стане у пригоді молодим батькам при виборі імені для новонародженого малюка.

Щодо побаченого та почутого під час «круглого столу», юні учасники зробили власний – філософський висновок. Діти вважають, що характер, доля і життя людини залежить не стільки від того як її звати, чи під яким знаком зодіаку вона народилась, скільки від виховання, оточення і того, чи відчуваєш ти себе комфортно у суспільстві.   

понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Практичне заняття «Текстовий редактор MS WORD»

   
     12 жовтня в Інтернет-центрі проведено заняття на тему: «Текстовий редактор MS WORD».

Microsoft Word — потужний текстовий процесор, призначений для виконання всіх процесів обробки тексту: від набору й верстки до перевірки орфографії, вставки в текст графіки, друкування тексту. Він працює зі шрифтами більш як двадцяти мов світу.

Сучасний світ вимагає професійного знання інформаційних технологій. Пакет Office із редактором Word – це основа сучасного бізнесу. При виконанні запропонованих завдань діти продемонстрували свої теоретичні знання, творчі здібності і естетичний смак, а також цілеспрямованість, зосередженість на поставленій задачі.
Школярі впевнились, що текстовий редактор володіє широкими можливостями для введення, форматування і редагування тексту, дозволяє вставляти в нього таблиці і ілюстрації, передбачає нумерацію сторінок, формування списків і багато іншого, що дозволяє їм удосконалювати інформаційну культуру. А поняття інформаційної культури надто багатозначне і включає безліч видів роботи з найрізноманітнішою інформацією.
Сьогодні актуальна фраза: «Хто володіє інформацією, той володіє світом», тому необхідно постійно оволодівати новою інформацією і коректно розташувати її при підготовці та оформлюванні документів.
 Таким чином учасники даного заходу набули навичок з форматування текстів, створення, збереження та копіювання документів.
Дітям дуже сподобалось працювати з текстом, графічними об’єктами, діаграмами. А найголовніше, що тепер у кожного з них не виникне ніяких проблем при роботі з редактором Microsoft Word.


четвер, 9 жовтня 2014 р.

Юридична консультація «Як поводитись, коли вас затримує міліція»


     У народі кажуть, що не можна зарікатися від двох речей – від чуми та від тюрми. Справді, іноді життєві обставини складаються так, що навіть найбільш законослухняний громадянин може опинитись у ролі затриманого. Норми поведінки під час затримання міліцією, чітко прописані у законодавстві нашої держави, проте, багато громадян, а надто осіб підліткового віку не достатньо обізнані у своїх правах. Свідченням цього є  і непоодинокі випадки затримання неповнолітніх, які доволі часто стають учасниками прикрих інцидентів, пов`язаних із порушенням закону.
   Тема чергової юридичної консультації, проведеної для користувачів нашої бібліотеки - говорить сама за себе: «Як поводитись, коли вас затримує міліція». Від працівників відділу обслуговування учнів 5-11 класів, учасники консультації дізнались про те, що говорити і як взагалі себе поводити із представниками правоохоронних органів, якщо тебе запідозрили у порушенні закону. На згадку про цю серйозну, але дуже корисну бесіду, юні учасники отримали пам`ятні листівки із порадами щодо поведінки людини під час затримання.