пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Лекція-практикум «Блог як платформа для висвітлення діяльності бібліотеки»

   
26 березня 2015 року в рамках «Школи сучасного бібліотекаря» було проведено лекцію-практикум «Блог як платформа для висвітлення діяльності бібліотеки». Учасниками заняття були працівники бібліотек-філій Тернопільської та Теребовлянської ЦБС.
Працівники сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів ознайомили присутніх з теоретичними та практичними основами створення блогу. Учасники тренінгу отримали навички створення блогів та розробили структуру блогу своєї бібліотеки.
Ознайомивши колег з технологією створення блогів створення блогів, працівники книгозбірні поділились власним досвідом ведення сторінок на платформі Blogger та ознайомили з блогами Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, зокрема «Багатобарвний світ мистецтва» та ресурсного інформаційно-освітнього центру «Поглянь у майбутнє».
Разом з учасниками практикуму ми опрацювали ряд важливих питань: ознайомились з поняттям блогу; визначили основні функції блогування; вивчили основні принципи, яких варто дотримуватись перед тим, як створити професійний блог та як вдало підібрати дизайн; як правильно наповнювати блог і яким саме контентом; як правильно популяризувати свій блог і як шукати свого читача тощо.
Бібліотекарі також дізнались про рейтинги дописів та важливість блогової статистики, аналіз яких є надважливий для створення цікавого та якісного контенту. І що саме головне – ми створювали блоги та робили в них перші дописи.
Загалом, ми сподіваємось, що майстер-клас не пройшов даремно, отримані знання обов’язково пригодяться у подальшій роботі.
Відтак, важливо відмітити деякі технічні моменти, через які декілька учасників не змогли зареєструвати блог. Створюючи блог на платформі Blogger варто взяти до уваги, що даний веб-сервіс пропустить до реєстрації лише декілька перших щасливчиків, адже масова реєстрація з однієї і тієї ж IP-адреси збиває з пантелику ресурс, який захищаючись блокує інших користувачів. Тому віримо, що ті хто не зумів зареєструвати свою бібліотеку під час заняття зроблять це вже безпосередньо на своєму робочому місці.
  В ході навчання бібліотекарям було презентовано мультимедійну слайд-презентацію, яка  демонструвала основні питання щодо створення блогу, а також роздано розроблену працівниками Інтернет-центру покрокову інструкцію створення блогу в бібліотеці для висвітлення роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар