неділю, 29 листопада 2015 р.

Тренінг на тему «Права дітей. Права батьків»

29 листопада за участю Молодіжного центру
розвитку «Міст» у бібліотеці відбувся тренінг на тему «Права дітей. Права батьків».  Під час заходу батьки наших читачів разом із працівниками центру Мар’яною Гевко і Христиною Білою обговорювали проблеми стосунків між членами сім’ї, розглядали життєві ситуації, в яких мало місце порушення прав людини (дитини). Від психологів учасники тренінгу дізнались про те, що захищаючи власні права, потрібно пам’ятати і про обов’язки, які встановлені законодавством нашої держави та прописані у Конвенції ООН про права дитини. Після жвавої дискусії батьки створили портрети своїх дітей у майбутньому, які залишили собі на згадку.

вівторок, 24 листопада 2015 р.

Практичне заняття "Створення інтелектуальних карт за допомогою безкоштовної оn-line програми із зручною навігацією Bubbl.us"


Карта знань, або, як по іншому її називають, інтелектуальна карта являє собою сукупність діаграм і схем, що в наочному вигляді демонструють думки, тези, пов’язані одна з одною та об’єднані загальною ідеєю. Використовуючи карти знань, ми отримуємо такі можливості: поліпшити пам’ять, нагадати факти, слова й образи; надихнути на пошук рішення; аналізувати результати або події; підбивати підсумки зробленого; організовувати взаємодію при груповій роботі або у рольових іграх; ефективно структурувати і опрацьовувати дані.

23 листопада в інтернет-центрі книгозбірні було проведено заняття по створенню  інтелектуальних карт за допомогою безкоштовної оn-line програми із зручною навігацією Bubbl.us. 
Перевага цієї програми полягає у можливості роздруковувати, помістити у блог або на сайт створену карту, а недоліком є неможливість прикріплювати зображення. Можна лише змінювати колір підрозділу або розташування у просторі.
Діти з цікавістю приступили до створення карти, використовуючи у роботі власну уяву й фантазію. Хтось створив генеалогічне древо сім’ї, інші зобразили свій клас, найкращих друзів, а комусь  поталанило розробити карту особистих  інтересів та захоплень.
По завершенні роботи, діти поділились своїми враженнями від заняття, а також отримали роздруковані карти знань, щоб показати батькам результати своєї праці.

понеділок, 16 листопада 2015 р.

Година спілкування «Будьте толерантними!»

Правильно вести діалог, поважати думку оточуючих, дискутувати та відстоювати власну позицію і робити усе це так, щоб нікого не образити. Мистецтво толерантності треба опановувати змалку – так вважають представники громадської організації «Молодіжний центр розвитку «Міст», які спільно з працівниками книгозбірні провели годину спілкування під назвою «Будьте толерантними!». На захід, присвячений Міжнародному дню толерантності, завітали учні 6 В класу Української гімназії ім. І. Франка разом із класним керівником Тетяною Богданівною Шенюк. Із допомогою цікавих тестів та ігор, які підготували студенти ТНПУ за спеціальністю соціальна педагогіка і соціальна робота, школярі визначили сукупність  рис, співзвучних із поняттям «толерантність», а також розповіли про випадки із власного життя, коли доводилось бути свідками нетолерантної поведінки людей. На завершення всі учасники заходу сплели «павутину дружби» і зробили такий висновок: «Толерантними не народжуються. Цю рису потрібно в собі виховувати, а це нелегка праця». Отож, виховуймо одне одного, виховуймо самі себе і будьмо толерантними!

вівторок, 10 листопада 2015 р.

Семінар-практикум на тему: «Діти і бібліотека: нове бачення в контексті розширення доступу користувачів до інформації» для завідуючих центральними районними бібліотеками для дітей області



Створення блогу – це щось нове у житті наших дитячих бібліотек. Адже мати бібліотечний блог у Всесвітній мережі це не лише престижно, але й дуже зручно. 
10 листопада в обласній бібліотеці для дітей відбувся семінар-практикум на тему: «Діти і бібліотека: нове бачення в контексті розширення доступу користувачів до інформації» для завідуючих центральними районними бібліотеками для дітей області.
Проаналізувавши спроби висвітлення інформації про діяльність книгозбірень на прикладі центральних бібліотек для дітей Тернопільщини, завідувачка сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів Оксана Мотрук виступила з темою «Блог як міні-сайт для висвітлення діяльності книгозбірні». Під час виступу було представлено мультимедійну слайд-презентацію, яка  демонструвала інформацію про блоги, а також розроблену працівниками Інтернет-центру покрокову інструкцію створення блогу для висвітлення бібліотечної роботи.
Представництво бібліотеки в блогосфері дає чудову можливість повідомити широкому загалу про книгозбірню, її нові видання, конкурси, програми чи інші заходи, і розповсюдити цю інформацію. Можна оперативно дізнатися думку користувача з будь-якого питання, виявити його уподобання та побажання. Активна робота в соціальних мережах не тільки здатна збільшити кількість користувачів в книгозбірнях, але й відкриває можливості для спілкування з колегами з різних куточків світу.
Блог – ознака того, що бібліотекар «іде в ногу з часом», а знання, отримані під час навчальних семінарів, дають змогу по-новому, більш ефективно будувати роботу бібліотеки, адже саме книгозбірня є компасом у величезному світі інформації.. 
На завершення, Мотрук О. М. побажала, щоби новостворені і вже діючі блоги були багаті на відвідувачів, а тим колегам, які працюють над  їхнім створенням – успіху і творчого натхнення.
Задоволені цікавим спілкуванням, з великим багажем  свіжих ідей, нових думок та бажанням зробити бібліотеки для дітей затишними, привітними та необхідними для їхніх користувачів, учасники семінару-практикуму повернулись додому.
Непомітно та цікаво пролетів час, час нових професійних знань, дружнього спілкування. За результатами навчання всі учасники відзначили важливість теми, що розглядалася. Ідеї й факти, викладені у виступах, новини, які побачив особисто кожен учасник, стали добрим творчим імпульсом до подальшого розвитку і впровадження креативних заходів в практику.
Сподіваюсь і майже впевнена, що семінар 2015 року був корисним і цікавим для всіх його учасників. 
До нових зустрічей, колеги!