пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Практичні навчання на тему: «Соціальні мережі як платформа для висвітлення діяльності бібліотеки. Реєстрація у Facebook»


Якщо бібліотека хоче бути сучасною і орієнтованої на користувача, вона повинна звернути увагу на соціальні медіа і роботу в них. Сьогодні соціальні мережі відіграють дуже важливу роль, адже послугами Інтернет користується кожен третій українець.
Тому 3 та 10 грудня в рамках «Школи сучасного бібліотекаря» в Інтернет-центрі відбулися навчання на тему «Соціальні мережі як платформа для висвітлення діяльності бібліотеки. Реєстрація у Facebook», в якому взяли участь працівники сільських бібліотек-філій Бучацької, Збаразької, Зборівської, Козівської, Підволочиської, Підгаєцької та Тернопільської ЦБС.
Працівники сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів ознайомили присутніх з теоретичними та практичними основами створення особистої сторінки та сторінки книгозбірні у соціальній мережі Facebook.
Було наочно продемонстровано всі етапи його розробки і наповнення контентом, а також як правильно популяризувати його і як шукати свого читача тощо.
Кожен учасник взяв із собою частинку гарного настрою, позитивних емоцій, креативних ідей.
Чекаємо нових зустрічей!!!

середу, 9 грудня 2015 р.

Правовий діалог «Я маю право жити на Землі…»


До тижня права, Міжнародного дня прав людини та в підтримку Міжнародної акції «16 днів без насильства», бібліотекарі відділу обслуговування учнів 5-11 класів спільно з партнерами  ГО «Інформаційно-правовим центром «Права людини» (представник Олександра Гриньків) та начальником Тернопільського міського управління юстиції Василем Марцинкевичем  провели правовий діалог «Я маю право жити на землі». 

Учасниками  заходу стали учні 8-В класу Української гімназії ім. Івана Франка. Пані Олександра ознайомила школярів з їхніми правами.
Різницю між правами та бажаннями  діти збагнули, розігруючи невеличку сценку і створюючи стенд-газету на відповідну тематику. На завершення бібліотекар Ірина Маруняк роздала учасникам правового діалогу буклети «Сім’я – простір без насильства».

вівторок, 8 грудня 2015 р.

Практичне заняття "Створення відео-презентації"

8 грудня 2015 року було проведено практичне заняття на тему "Створення відео-презентації". Учні 5-7 класів розробили  презентації на довільну тему, після чого за допомогою програми iSpring конвертували її у відео. Після перегляду виконаних завдань учні отримали роздруковану презентацію у вигляді книжечки.

iSpring Suite  є доповненням до PowerPoint, тому він простий і зручний в роботі.
iSpring містить весь функціонал iSpring Presenter, а також додаткові можливості:

  • Інтеграція з iSpring Cloud для перегляду і швидкого розповсюдження презентацій;
  • Конвертація у відео та завантаження на YouTube;
  • Вбудована колекція персонажів.









четвер, 3 грудня 2015 р.

Заняття на тему «Cтворення вітальної листівки» у програмному середовищі Microsoft Office Publisher



Publisher – це чудова програма, яка дає змогу створювати красномовні професійно оформлені публікації, не витрачаючи багато грошей і часу на складну видавничу програму для настільних комп’ютерів.
У Publisher можна створювати не лише прості вітальні листівки й етикетки, а й серйозніші речі, наприклад: щорічники, каталоги та професійні електронні бюлетені.

За допомогою Microsoft Office Publisher  можна швидко виробити листівку, яка точно відповідає вашим бажанням. Професійно відпрацьовані макети в Microsoft Office Publisher дають змогу:

· вибрати оформлення, яке пасує до потрібного вам свята;
· доповнити персональними елементами — такими як повідомлення та рисунки — кожну сторінку, щоб відобразити ваш святковий настрій.

2 грудня 2015 року в інтернет-центрі проводилось заняття на тему: «Cтворення вітальної листівки» у програмному середовищі  Microsoft Office Publisher. П’ятеро учасників обирали тему і шаблон для своєї майбутньої листівки. На основі цього, діти створили невеличкі привітання для своїх близьких, доповнивши, шаблони картинками, побажаннями і підкресливши все це певним стилем. На завершення, учасники отримали свої листівки у друкованому вигляді. 


вівторок, 1 грудня 2015 р.

Практичне заняття «Година коду для будь-якого віку»


Година Коду є глобальним заходом, який залучає десятки мільйонів учнів у більш, як 180 країнах світу. Кожен може організувати заходи в рамках Години Коду. Одногодинний курс доступний більш як 40 мовами. Без попередніх вимог. Для всіх віком від 4 років.
1 грудня в інтернет-центрі бібліотеки пройшла «Година коду для будь-якого віку» на онлайн-сайті code.org. Основне завдання заходу – це розвиток логічного мислення у користувачів-дітей. Всі учасники із задоволенням проходили курси, починаючи від найпростіших завдань і поступово переходячи на наступні, більш складні рівні.
На завершення заняття, діти отримали сертифікат успішного проходження курсу «Година коду для будь-якого віку».