неділю, 25 грудня 2016 р.

Заключне факультативне заняття в рамках волонтерського клубу Code club


Днями відбулось чергове факультативне заняття в рамках волонтерського клубу Code club. Під час заходу кожен учень створював свою власну гру для себе та друзів. При цьому можна скористатись ідеями з попередніх проектів у Скретч і скретч картками. Працюючи над проектом, діти навчились: створювати дизайн, розробляти план, коригувати помилки.

Психологічний тренінг для батьків "Виховання без дратування, або як не зриватись на дітях"


Немає такого дня, коли в Тернопільській дитячій бібліотеці не було читачів. Контингент відвідувачів великий: малюки з батьками, педагоги з учнями, старшокласники, що готуються до ЗНО, автори творів, видавці… . 
З 2016 року бібліотеку відвідують і практичні психологи. Керівництво бібліотеки започаткувало щомісячні зустрічі батьків, що відвідують бібліотеку, з психологами ГО «ПЛЦ «Ефектус», які проводять заходи в рамках психологічної освіти. 25 грудня 2016 року відбувся тренінг для батьків «Виховання без дратування або як не зриватись на дітях». В ході заходу батьки вчились керувати своїми емоціями при гострих та хронічних стресах, ознайомились з різноманітними психотерапевтичними техніками, що тренують та загартовують нервову систему. Це і техніки релаксації, дихальні вправи, і техніки арт-терапії, і елементи ритмо-рухової та танцювальної психотерапії. Учасники тренінгу краще усвідомили свої істині потреби і побачили орієнтири свого життя, над якими потрібно працювати, і які потрібно міняти та вдосконалювати. Заняття пройшло динамічно, пізнавально та весело, батьки активно приймали участь у всіх запропонованих завданнях. Учасники навіть запропонували тему нової зустрічі, а саме, «Конфлікти між дітьми у сім’ї!»


четвер, 22 грудня 2016 р.

Психологічні ігри «Розпізнай, хто ти?»


  
Шлях до самопізнання в кожного свій, але розпочинати його слід з аналізу своїх вчинків. Людина може самовдосконалюватися лише тоді, коли спостерігаючи за собою, намагається сформувати самооцінку.


Cаме з такою метою у відділі обслуговування учнів 5-11 класів зібралися наші читачі-учні 5-6 класів для яких, бібліотекар Плечунь Іванна провела інтерактивні психологічні ігри на тему «Розпізнай хто ти», з яких діти дійшли висновку - для того, щоб стати кращим, треба пізнати себе і прагнути вдосконалення. Для закріплення теми було проведено тести: «Оцініть себе», «Пізнай себе в улюбленому кольорі», «Який ти читач». СНІД.

неділю, 18 грудня 2016 р.

Створення проекту «Інструменти для програмування»


«Інструменти для програмування» - проект під такою назвою реалізували юні учасники клубу Code club, які 18 грудня побували в нашій бібліотеці. З допомогою даного проекту можна створити інструменти для малювання. Лінії виводяться при русі курсора по екрані за допомогою мишки. Можна змінювати колір ліній та очищати екран. За допомогою цього проекту можна отримати такі навики: малювання за допомогою олівця, зміна образів, створення змінних, оповіщення про події та реагування на них. 

понеділок, 12 грудня 2016 р.

Відеоконференція «Права людини в сучасному світі»


В рамках щорічної акції «16 днів проти насильства» та Всеукраїнського тижня права у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відбулась відеоконференція «Права людини в сучасному світі». Відео-спілкування проходило за участі найактивніших користувачів Бучацької, Підгаєцької, Шумської та Тернопільської книгозбірень для дітей, а також представників Української Гельсинської спілки з прав людини та Освітнього Дому прав людини ( м. Чернігів). Модератором заходу виступила ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини». Розпочалась відеоконференція зі знайомства, після чого ведуча Олександра Гриньків запропонувала учасникам розділитись на команди. Кожній з команд необхідно було вигадати назву та гасло, а також створити і презентувати плакат про права людини в сучасному світі. По обидва боки екрану точилась активна дискусія, адже кожна з команд прагнула якнайкраще представити обрану тему. В результаті сторони дійшли спільної думки, що усі права людини є однаково важливі і відстоювати їх потрібно як на державному, так і на суспільному рівні. До витоків держави і права звернувся у своєму виступі представник студентської ініціативи «Наші права» Денис. Майбутній юрист також зазначив, що права людини тісно пов’язані з людською гідністю і відстоювання їх має бути принциповою позицією кожного з нас. На підтримку цих слів присутнім було продемонстровано відеоролик про порушення та захист прав людини в різних куточках світу. 
Документальні кадри містили інформацію про відомих громадських діячів та юристів, які присвятили своє життя боротьбі за справедливість, рівність права та свободи між усіма мешканцями планети Земля. За словами пані Олександри, на сьогодні з питань захисту прав людини можна звертатись не лише до державних інстанцій, але й до Європейського суду, якщо йдеться про порушення гарантованих Конвенцією та протоколами до неї прав. А от про те, як і де у неформальній обстановці можна більше дізнатись про права людини, а також взяти участь в цікавих тренінгах та обговореннях, розповіла київська гостя, представниця Україно-Гельсинської спілки з прав людини Аліна Кобенко. Вона запросила усіх бажаючих відвідати Освітній Дім прав людини в Чернігові, який створений з метою просування та захисту права людини шляхом розвитку консолідуючого освітнього простору. У підсумках учасники відеоконференції ділились враженнями про свій перший правовий досвід, а також дякували організаторам за можливість всестороннього вивчення таких актуальних на сьогодні питань, як права та свободи людини.

неділю, 11 грудня 2016 р.

Другий етап гри «Вгадай що це?»


У вільний від уроків час наші читачі навчаються програмуванню разом із волонтерами клубу Code Club UA. Минулої неділі діти створили другий етап гри «Вгадай що це?»
Нагадаємо, що за правилами гри потрібно вгадати яка картинка прихована за спотвореним об’єктом. Що швидше вгадаєш, то більше очок набереш. Вітаємо учасників клубу з іще одним вдало створеним проектом!

вівторок, 6 грудня 2016 р.

Правовий орієнтир «Мої права – моє життя»


Шостого грудня працівники відділу обслуговування учнів 5-11 класів провели правовий орієнтир «Мої права – моє життя». Ведуча заходу Леся Федчина ознайомила учнів 9-А класу Української гімназії ім. Івана Франка з основними документами, де закріплені права дітей, а саме з «Конвенцією ООН про права дитини». Разом з тим школярі дізнались і про свої обов’язки, адже бути членом цивілізованого суспільства означає дотримуватись певних правил і традицій, встановлених у ньому. 
Більш детально з «Декларацією прав людини» учнів ознайомила Олександра Гриньків – кандидат юридичних наук, керівник ГО «Інформаційно-правовий центр». Завдяки злагодженій роботі в групах, учасникам заходу вдалось знайти відповіді на безліч важливих питань, які стосуються прав дитини у сучасному світі. Зокрема, на думку учнів найважливішими правами дитини є: право на свободу, право на дозвілля, право на освіту і найголовніше – право на життя. Закріпили знання, розігруючи невеличку сценку та оформляючи стінгазету про права та обов’язки дитини, як повноцінного представника цивілізованого соціуму.



неділю, 4 грудня 2016 р.

Створення гри «Вгадай, що це?»

У неділю, 4 грудня в рамках благодійного проекту Code Club користувачами інтернет-центру було створено перший етап гри «Вгадай, що це?». Під час гри на дошці з’являються випадкові об’єкти, усі вони спотворені. Гравцю необхідно здогадатись, який об’єкт демонструється, натиснувши на правильне зображення нижче. Що швидше він здогадається, то більше очок набере за період гри. Дана «забавка» розвиває дитячу уяву, навчає спритності, а також стимулює гравця до прийняття самостійних рішень.

четвер, 1 грудня 2016 р.

Година здоров’я «СНІД – ворог непомітний» (До дня боротьби зі СНІДом)

   

1 грудня весь світ відзначає день боротьби зі СНІДом. 
Це день скорботи за мільйонами померлих та день порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми. На сьогодні понад 42 млн. людей, що живуть у різних куточках світу, страждають від смертельно небезпечного вірусу. Щодня близько 15 тисяч людей потрапляють в категорію хворих.

Напередодні відзначення Дня боротьби зі СНІДом, в Українській гімназії ім. І.Франка для учнів 9 класу працівники відділу абонементу 5-11 класів Тернопільської обласної бібліотеки для дітей разом із лікарем Обласного центру здоров’я Володимир Зоряною Степанівною провели годину здоров’я на тему: «СНІД – ворог непомітний».

Під час заходу учням демонструвались слайди, а також було представлено книжково-ілюстративну виставку, яка містила статистичні дані та відомості про дану хворобу . Крім того учні отримали вичерпну консультацію щодо наступних питань:
- шляхи передачі ВІЛ-інфекції;
- групи ризику;
- особливості вірусу;
- діагностика ВІЛ-інфекції;
- перебіг хвороби та її прояви;
- профілактика;
- правила безпеки.
Нагадаємо, що гаслом 2016 року є: «Не вір словам – зроби тест на ВІЛ», а символом боротьби зі СНІДом у всьому світі вважається червона стрічка( перевернене «V»). Вона є ознакою нашого співчуття, підтримки та солідарності з ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.