вівторок, 12 серпня 2014 р.

Година дискусії "Посієш звичку - пожнеш характер"


   Сім`я – одвічний осередок формування світогляду та рис характеру дитини. Із ким ще, як не зі своїми рідними, ділитись думками, переживаннями, одночасно переймаючи життєвий досвід, а нерідко й звички та манери від старших членів сім`ї. То ж не даремно у народі кажуть: «Посієш звичку – пожнеш характер». Безумовно, ідеальних стосунків у сім`ї не буває, але батькам слід частіше задумуватись над тим, чи справна їхня «машина виховання»?
   Допомогти знайти правильні підходи до виховання дітей, а також наблизитись до вирішення одвічної проблеми «Батьки і діти» - з такою метою працівники бібліотеки провели годину-дискусію із тернополянами, яких зустріли на вулицях міста. Саме під час прогулянок можна побачити, як поводить себе та чи інша дитина, чи дослухається до зауважень дорослих, а також провести цікаві паралелі між представниками старшого та молодшого покоління.
  Аналізуючи побачене та почуте під час спілкування із різними людьми, бібліотекар Ніна Ониськів прийшла до висновку, що якими б хорошими не були стосунки у сім`ї, кілька добрих порад щодо виховання дітей - ніколи не будуть зайвими. Сподіваємось, що наші співрозмовники не полінуються ознайомитись із пам`ятками, які працівники книгозбірні розробили спеціально до заходу.

На замітку батькам:

1.       Стимулюйте інтелект дитини.
Створивши сприятливе середовище, можна підвищити розумовий  розвиток  дитини,  тому  —  не гайте  часу.   В ранньому дитинстві мозок краще сприймає нове, накопичує знання. Пізніше засвоїти все набагато важче.
2.       Формуйте самоповагу.
Висока самооцінка додає сміливості братися за нове, ризикувати, і навіть, зазнавши невдачі, все-таки перемагати. Необхідно розвивати в дитині такі здібності, прищеплювати такі навички, котрі б вирізняли її з поміж інших, викликали б повагу ровесників і дорослих. Діти мають    знати,    що успіх,       майбутній добробут   залежить від них самих.
3.       Навчіть дитину спілкуватися.
Є шість умов, за яких у дитини виробляються корисні навички:
-          щира любов до батьків дає відчуття захищеності;
-          приязне ставлення до оточуючих, не лише до близьких і рідних;
-          зовнішня привабливість: одяг, манери;
-          можливість спостерігати правильне соціальне спілкування:
-          поведінка батьків, учителів, ровесників;
-          висока самооцінка, а звідси — впевненість у собі;
-          мати хоча б середній запас слів, вміння підтримувати розмову.
4.       Пильнуйте, щоб дитина не стала «телеманом».
Перегляд телепередач через міру гальмує у дітей розвиток лівої півкулі головного мозку. А нею визначається розвиток мови. Телепередачам слід протиставляти заняття спортом, музикою, читанням, корисною домашньою роботою.
5.       Виховуйте відповідальність і порядність.
Не лише повсякчас пояснюйте, що таке добре, а що - погано, а й закріплюйте гарні навички, карайте за негідні вчинки, тільки не різкою. За приклад дитині має слугувати гідна поведінка батьків, а пізніше — ровесників.
6.       Навчіть дитину шанувати сім'ю.
Найкращий спосіб виявити батьківську любов - кохати матір своїх дітей. Жінка, зігріта чоловічою любов'ю і повагою, добре ставиться до сім'ї. Усе це краще за будь яку лекцію дасть зрозуміти дитині, що сімейне життя насамперед, рівноправ'я у стосунках, відповідальність перед коханою людиною, бажання зробити для неї добро, виявляти ніжність та взаємну повагу.
7.       Живіть у хорошому оточенні.
Друзі, яких виберуть собі ваші діти, впливатимуть на їхні орієнтири і поведінку.
8.       Будьте вимогливими.
Не   будьте   тиранами.   Запам'ятайте,   що   відповідальними, розумними і слухняними діти стають не відразу. На це треба витратити роки.
9.       Привчайте дитину до праці.
Подбайте, щоб діти без примусу набули трудових навичок, допоможіть  заповнити  їхнє  життя  цікавими  і  корисними справами, що вимагають певних зусиль на шляху до успіху. Але все це має бути цікавою, захоплюючою грою, не важкою необхідністю.
10.    Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі.
Нехай все перепробують, вчаться на власних помилках.

Немає коментарів:

Дописати коментар